Камелия

Камелия

Камелия

Козметологията ми донесе удовлетворение и професионална завършеност

Някъде бях прочела, че няма лесен път, но има кратък. Много време вървях по дългия път, в който не бях наясно с целите си, ценността, която стои зад тях. А след като открих краткия път – той ми помогна да стигна на мястото, на което се намирам в момента и на което искам да бъда, а именно – Dupissima.

През 2009 г. посетих семинар на фирма „Санте БГ“ – представяха нова козметична марка за българския пазар и там всъщност се запознах с Тяна. Един месец по-късно на друго обучение се срещнахме повторно и си разменихме координатите. Винаги ще си спомням как в края на семинара, Тяна изказа съжалението си, че нейните момичета не успели да дойдат, защото били с пълни графици. И тогава тайничко си пожелах и аз да бъда на мястото на тези момичета. И не след дълго Тяна ми се обади и ми предложи да стана част от екипа. Днес, след 7 години, същите тези момичета са мои приятелки и колежки (т.нар. динозаври) в Dupissima.

Как решихте да изберете професията козметолог?

Съвсем неочаквано. Мечтаех да уча медицина, но сблъсъкът с химията ме отказа. Ориентирах се към Софийския университет – завърших Българска филология, изкарах двугодишна квалификация като Кореспондент на средствата за масово осведомяване и за финал – магистратура Международни политически отношения и сигурност. Известно време се занимавах с реклама и маркетинг, но нищо от нещата, с които се занимавах не ме вдъхновяваше. Единственото нещо, което ме интересуваше беше свързано със сферата на красотата. Докато пишех за мисиите на ООН, кюрдския национализъм, Конго и Заир – в главата ми се въртяха новостите в процедурите за лице и тяло, актуалните козметични продукти, хранителни добавки и т.н. Редовно оформях вежди, измислях процедури за лице, гримирах, правех маникюри на приятелки, колежки, близки. И много четях – всичко и навсякъде. От тийнейджърка, като Плюшкин, събирах всякакви рекламни брошури, каталози, изрезки от вестници и списания, от които мога да науча повече за съставки, процедури, грижа за кожата, ноктите, за тялото. Постоянно забърквах различни съставки, правех си маски, тоници, пилинги… И просто дойде моментът, в който решението да запиша професионален курс назря. Не ми беше никак лесно да направя тази стъпка, но тя ми донесе щастието, удовлетворението и професионалната завършеност, от които имах нужда.

Как се промени Dupissima през тези 7 години?

Аз виждам промяната на различни нива – като започнем от квадратура, локация, инвестиция в интериор, висококачествена апаратура и реномирани марки през иновативните методи за развитие на бизнеса, програмите за лоялни клиенти, десетките обучения, симпозиуми, конференции, уъркшопи, тиймбилдинги … Стараем се постоянно да надграждаме, да сме конкурентни, успешни и лоялни към нашите партньори и клиенти.

Какви качества трябва да притежава козметикът, за да бъде добър професионалист?

Съвкупност от знания и умения, които непрекъснато да обогатява,  комуникативност, индивидуален подход към клиента, поддържан външен вид.

Какви съвети бихте дали на дамите/клиентите относно поддържането на външния вид?

Често чувам твърденията, че не е хубаво да се ходи от ранна възраст на козметик или да се привиква към процедури, и напълно ги отричам. За всяка възраст си има подходяща, правилна терапия. Просто трябва да се доверят на професионалист, който да опознае спецификата на съответната кожа и да започне да се грижи за нея.

Заобиколени сме от визии на перфектни лица и често си създаваме погрешни представи за това как трябва да изглеждаме. Перфектните кожи, форми и линии са рядкост и препоръчвам на всеки първо да започне да обича кожата си, независимо от недостатъците й. Да не забравяме, че имаме една кожа за цял живот. А следващият етап е да се започне грижа за нея – предпазване, почистване, хидратация и стимулация. Къде и с какви процедури да я поддържаме – изборът е голям. Ще съм изключително щастлива, ако мястото е студио за красота Dupissima.