Лимфен дренаж

Процедура за Бюст

Лимфен дренаж

Лимфният дренаж или лимфодренажният масаж е процедура, която спомага за подобряване на лимфотока в човешкия организъм и извеждане на излишната течност от междуклетъчното пространство. Ползите от този лечебен метод са многобройни – премахва хроничната умора, подпомага детоксикацията на тялото, намалява отоците и подпухването, отстранява главоболие, подобрява имунната защита, редуцира целулита, забавя процеса на стареене и предотвратява редица заболявания.

Какво представлява лимфата?

Лимфен дренажЛимфата е течност, чийто състав наподобява този на кръвната плазма – съдържа метаболитни продукти (мазнини, протеини, въглехидрати), вода, електролити, както и лимфоцити (бели кръвни клетки). За едно денонощие в човешкия организъм се образуват 2-3 литра лимфа, която има 3 основни функции: защитна – подпомага имунната защита на организма като пренася микроби, чужди частици и токсини, които се унищожават в лимфните възли, транспортна – пренася мазнините, резорбирани от чревната стена и хомеостатична – поддържа баланса на течностите в междуклетъчното пространство.

Кръвоносната ни система си има свой „двигател“ – сърцето, което „кара“ кръвта да тече по артериите и вените. Този двигател е отговорен за доброто кръвообращение и съответно за по-доброто снабдяване на органите и тъканите с кислород и хранителни вещества, както и за извеждането на въглеродния диоксид и отпадните метаболитни продукти от организма. За разлика от кръвоносната, лимфната система няма такъв двигател и затова движението на лимфата е много бавно. Именно поради тази причина е важно да се грижим за нашето тяло и от време на време чрез лимфодренажния масаж да му помагаме да се справи с извеждането на отпадните метаболитни продукти.

Ползите от този масаж са наистина много – намаляване на отоците и подпухването, премахване на хроничната умора, редуциране на целулита, отслабване, ускоряване на метаболизма, възвръщане на свежия и сияен вид на кожата, засилване на имунната защита на организма, отстраняване на нервното напрежение и др.

Какво представлява лимфодренажният масаж?

Лимфодренажният масаж се извършва в направление на движението на лимфата (отдолу нагоре) и обхваща цялото тяло, а не само отделни негови части. Масажните техники са плавни и бавни, тъй като лимфата се движи три пъти по-бавно от кръвта. В резултат мускулите, които се намират около лимфните съдове, се отпускат, а лимфата достига до лимфните възли, където се пречиства от вредните вещества 8 пъти по-бързо отколкото например по време на сън. Този масаж, за разлика от антицелулитния, не трябва да е силен, а още по-малко болезнен. Освен това лимфните съдове са много по-тънки от венозните и не бива да бъдат травмирани, защото лимфната система не „прощава“ грешки. Най-важните фактори за постигане на добър дрениращ ефект са бавната скорост и правилната посока на масажните движения, а не силата. И ако по време на масажа на клиента му се приспи, това означава, че и нервната система, и мускулите са напълно отпуснати, т.е. постигната е пълна релаксация на организма. Лимфодренажният масаж може да се прилага и при разширени вени на краката, като, разбира се, няма да ги излекува, но ще намали тяхната видимост.

Техниката на лимфодренажния масаж е разработена от френския лекар Паскал Кош, който установиле, че ако от време на време леко се масажират зоните по линиите на лимфния поток, то постоперативният оток изчезва значително по-бързо. С течение на времето лекарят започнал да прилага този масаж за премахване на различни отоци и превенция на венозната недостатъчност. Постепенно лимфният дренаж навлиза в практиката на терапевтите, като днес се прилагат не само мануални техники, но има и съвременна апаратура, която подобрява лимфотока, спомага за извеждането на излишната течност от организма, улеснява детоксикацията, премахва дискомфорта при синдрома на „тежки крака“ и спомага за превенция на различни заболявания. Такъв апарат е иновативният EndoSpheres Therapy, базиран на компресивна микровибрация, процедурите с който не само ефективно повлияват застойните явления в тялото и болковите синдроми, но и помагат за премахване на целулита и редуциране на излишните мастни натрупвания. Факт е, че процедурите с EndoSpheres Therapy осигуряват лимфен дренаж, от който всеки човек в натовареното си и напрегнато ежедневие има нужда. Лимфният дренаж с този иновативен апарат елиминира излишните течности от организма по напълно безопасен, ефективен и безболезнен начин. Предимство на EndoSpheres Therapy е, че е изцяло механична процедура, която позволява третиране на цялото тяло и лице. Освен това терапията се адаптира към индивидуалните потребности на всеки клиент, за да се постигнат оптимални резултати. Може да се прилага целогодишно и има възможно най-малко противопоказания – приложима е дори при бременни жени и хора с разширени вени и спукани капиляри. Не е необходимо да се прави почивка между сериите процедури, няма възрастови ограничения, подпомага естествените възстановителни процеси в нашия организъм и е отлична превенция за добро здраве и красиво оформено тяло.

Лимфен дренаж

Лимфният дренаж – верният път към добро здраве и стройна фигура

Един от сериозните проблеми, засягащ здравето и добрата физическа форма както на дамите, така и на представителите на силния пол, е недостатъчната двигателна активност. Замислете се колко много от времето ни преминава в седнало положение пред компютъра в офиса? Или хората, чиито професии изискват дълго време да са изправени, без да имат възможност да се раздвижват… Обездвижването е най-големият враг на нашето здраве и красивата ни фигура. Когато дълго време сме седнали или в изправено положение, нашите мускули не изпълняват ритмични съкращения, спомагащи за подобряване на кръвната и лимфна циркулация, а работят в статичен режим, което води до застойни явления в тялото и поява на болкови синдроми. Друга причина за лимфния застой са тесните, плътно прилепнали по тялото дрехи, които създават условия за нарушаване на лимфотока. Затова лимфодренажният масаж трябва да бъде неразделна част от начина на живот на всеки човек, който няма достатъчно време за добра двигателна активност.

Важен плюс на лимфодренажния масаж, който силно ще заинтригува дамите, е намаляването на обиколките с минимум 2-3 см след проведен курс от процедури, както и редуциране на целулита. Обикновено препоръчителният брой процедури е 10-12, веднъж или два пъти годишно. Разбира се, в зависимост от конкретните проблеми на всеки клиент, лимфният дренаж може да се съчетае с други терапии за постигане на отлични и дълготрайни резултати. Например, за борба с целулита всяка апаратна процедура, независимо от използваната технология (радиочестота, ултразвук и др.) е препоръчително да бъде комбинирана с лимфодренажен масаж, с оглед по-бързо получаване на желания ефект и задържането му във времето.

Противопоказания за лимфодренажен масаж

Лимфодренажният масаж, както и всяка друга физиотерапевтична процедура, има своите противопоказания:

  • онкологични и сърдечносъдови заболявания
  • тромбофлебит
  • болести на щитовидната жлеза,
  • при увеличени лимфни възли
  • кожни инфекции и др.