Микропигментация на скалп

Микропигментация на скалп

Скалп микропигментацията е нова процедура за България. В Западна Европа много клиники за трансплантация на коса предлагат този метод като допълнителна услуга за мъжете, на които е присадена коса. Методът е иновативен, изпълнява се по схема и с помощта му не просто се имитира растеж на косата, но и се създават актуални модни прически.


Микропигментация на скалп

Анна Желева, International Artist of Excellence in Micropigmentation и единственият сертифициран микропигментист и тренер на марката Goldeneye за България от 2005 г.

Започнала е своето обучение през 2005 г. в Карлсруе, Германия при световния шампион по перманентен грим Холгер Хофман.

През годините е посещавала различни международни семинари и конференции за повишаване на своята квалификация и изучаване на актуалните техники и нови технологии в областта.


Анна, какви възможности дава микропигментацията?

Днес у нас най-силно е развита микропигментацията в областта на лицето – вежди, устни, очна линия. Разбира се, има и други процедури, които набират популярност, като микропигментация на скалп, реконструктивно-възстановителна микропигментация – коригира белези от оперативна намеса, също така възстановяване с 3D рисунка ареолата и зърното на гърдата, т.е. възможностите, които дава микропигментацията са наистина много. Към днешна дата в България се занимавам с процедури и обучения във всички тези направления.

Какво представлява микропигментацията на скалп?

Микропигментация на скалпМикропигментацията на скалпа е една много хубава процедура за всички мъже, на които косата започва леко да оредява или такива, които са я изгубили в по-голяма или по-малка степен поради оплешивяване, някакъв белег на главата или заболяването алопеция. С тази процедура имитираме растеж на косата, която визуално изглежда като обръсната, с леко наболи косъмчета. Подходяща е за абсолютно всеки клиент, няма ограничения за провеждането й, достатъчно е кожата на главата да е здрава. Необходимо е процедурата да се изпълни максимално естествено, което означава фронталната линия на косата да не е в една черта, а да следва нормалния й растеж. Има специална схема, по която се изпълнява микропигментацията, за да изглежда косата различно гъста в различните зони  на главата и да се постигне естествен резултат. Може би единственото, което за мъжете би било спирачка е, че с тази техника трябва да поддържат къса коса, т.е. косата не бива да е повече от 2 см, защото няма да е красиво. Да, косата е къса, но за сметка на това изглежда гъста, подмладява значително и освежава външния вид.

Микропигментацията на скалп е подходяща и при мъже, които са си направили трансплантация на коса. В повечето случаи при трансплантацията се взима коса от самия клиент, която се премества от едно място на друго. При трансплантацията обаче не се постига сгъстяване и косата изглежда еднакво рехава навсякъде. Скалп микропигментацията може да създаде визуалния ефект на сгъстената коса, така че след трансплантация е много подходяща тази процедура, за да се придаде завършен вид на визията. Микропигментация може да се направи 6 месеца след трансплантацията на коса, за да сме сигурни, че кожата се е възстановила на 100%, тъй като самата трансплантация не е безобидна процедура.

Смятам, че скалп микропигментацията е много по-добро решение от трансплантацията на коса. Трансплантацията не винаги е успешна, не сгъстява косата, космите са с различна дебелина и не се постига естествен вид. При скалп микропигментацията работим по схема, съобразяваме гъстотата на косъмчетата, така че да придадем напълно натурална визия.

Какви методи се прилагат за пигментация на скалпа?

Има различни методи – скалп тату, скалп микропигментация и трихопигментация. Всички те са базирани на подкожно въвеждане на пигмент, разликите са в трайността и дълбочината на поставянето му. Много клиенти искат с една процедура да решат проблема си завинаги, но за съжаление това не е най-доброто. Ако клиентът има леко оплешивяване на темето, направил си е скалп тату (използва се много тъмен пигмент) и поддържа косата си къса, тя ще изглежда добре. Но след 3-4 години, ако загубата на коса се увеличи и той отново си направи тату пигментация, новите точки вече ще са с по-различен цвят и диаметър. Това е от една страна, а от друга – дори да няма по-нататъшно оплешивяване, косата с възрастта посивява и изглежда неестетично. Тату пигментацията трудно може да се премахне с лазер – да, по света се предлагат подобни процедури, вероятно ще се появят и в България. Не препоръчвам този перманентен метод, защото самите ние се променяме и всяка процедура трябва да е максимално адаптирана към визията ни.

При скалп микропигментацията ефектът, който постигаме е с трайност 1,5-2 години, т.е. след 2 години кожата се изчиства напълно от пигмента и клиентът може отново да си направи процедурата или да не я прави, ако не желае. Скалп микропигментацията не се препоръчва за мъже, които вече са със сребриста коса, освен ако не я бръснат на 100% и не се направи целия скалп, така че да се придаде по-младежки вид.

От гледна точка на дълбочината на поставяне на пигмента – когато го поставим надълбоко, той е много траен във времето. Точката обаче трябва да е супер миниатюрна, за да изглежда като косъм, но когато пигментът се постави надълбоко тя леко се разлива, става малко по-голяма и изглежда синкава, т.е. нито цветът, нито размерът изглеждат естествено. Затова аз лично предпочитам микропигментация, която е по-малко трайна и по-повърхностна, но пък за сметка на това точките са абсолютно съвършени и изглеждат като току-що наболи косъмчета.

Трихопигментацията е подобна на микропигментацията, разликата е в оборудването, с което се работи. Постигат се пак максимално естествени резултати и трайността е същата – 1,5-2 години.


Скалп микропигментацията – методът, който преподавам и прилагам в практиката си, както и висококачественото немско оборудване и пигменти ми дават сигурност, че работя на правилната дълбочина и процедурата е под абсолютен контрол.


Колко време отнема скалп микропигментацията?

Времетраенето на процедурата зависи от площта, която се третира, като в повечето случаи е половината скалп. Извършва се общо в 3 сесии, като първата и втората се правят в рамките на 24 часа. Първата сесия може да отнеме 3-4 часа, а втората – около 2 часа. Третата сесия е за допълнителна фиксация, прави се след 30 дни и трае 1,5-2 часа.

Каква е препоръчителната грижа след процедурата?

Клиентът не бива да се излага на слънце в първите 7-10 дни и да избягва физическо натоварване, което предизвиква засилено кръвообращение и загрява скалпа. Най-големият враг на скалп микропигментацията е топлината, затова трябва да се избягват също сауна, парна баня, горещ душ, т.е. всички топлинни процедури. След този период вече няма драстични ограничения, но колкото повече скалпът се излага на слънце, толкова по-бързо избледнява пигментът. Ако скалпът се поддържа добре, прекрасният обръснат ефект се запазва в рамките на година и половина, а в случай че кожата не е прекалено мазна – две години. Резултатът е максимално естествен, подмладява и връща самочувствието на мъжете.


При скалп микропигментацията също има модни тенденции, различни стилове на изпълнение и този метод тепърва ще се развива. Надявам се и в България скалп микропигментацията да се наложи както в Западна Европа и да стане предпочитана процедура от мъжете, които държат на добрата визия.