Микропигментация

Мигли косъм по косъм

Микропигментация

Какво представлява микропигментацията?

Това е раздел, който включва в себе си перманентен грим и парамедицински процедури. Микропигментацията е процедура, при която посредством апарат с игли се вкарват микропигменти подкожно за дълъг период от време. В зависимост от дълбочината, използваната техника, обработваната зона, както и с какви пигменти се работи – дълготрайността е различна.

Каква е средната трайност при веждите?

При веждите цветът остава в кожата около година–година и половина без никаква промяна, след което започва да избледнява. Компаниите разработват непрекъснато нови технологии и нови пигменти, които са със стабилен цвят и не дават неестествени оттенъци в сиво или червено, както се случваше с по-старите пигменти. В момента цветовете просто избледняват и затова е добре да се подновява цветът за перфектна визия.

Каква е разликата между микропигментация и микроблейдинг?

Има съществена разлика. Микроблейдингът се извършва ръчно посредством много тънки и остри иглички подредени в един ред и чрез тях се прави фин разрез в кожата, в който влиза пигмента. Знаем, че кожата има три слоя: епидермис, дерма и хиподерма. За да се получи трайна пигментация се наранява епидермиса и пигментът попада в дермата. Ако разрезът е плитък и пигментът остане в епидермиса, то в рамките на 25 до 45 дни (при по-възрастните пациенти), естествената регенерация ще изхвърли пигмента заедно с мъртвите клетки. При микропигментацията пигментът също се вкарва на ниво дерма, но се работи апаратно, отново посредством иглички, като разликата е, че не се правят разрези, а микроперфорации на кожата. Оборотите са много високи, като иглите се движат нагоре-надолу и правят множество миниатюрни дупчици на точната дълбочина в дермата и вкарват пигмента. За мен положителното при микропигментацията е това, че процесът е по-безопасен и регулиран и можем да бъдем сигурни къде сме поставили пигмента. При ръчния метод единственото, на което разчитаме, е ръката ни, която трябва да е безкрайно опитна, за да може всеки разрез да е направен на еднаква дълбочина. Ако разрезите са на различна дълбочина, пигментът ще попадне в различни нива на кожата и съответно на едни места ще избледнее по-рано, а на други – по-късно. При микропигментацията, ако се работи с правилното оборудване, този ефект го няма. Но методът изисква сериозно обучение и качествена апаратура.

След колко време се прави ретуш?

Индивидуално е и зависи от възрастта. За групата до 40 години ретуш е добре да се направи до 30–40-тия ден. При дамите над 45-50 години трябва да се изчака повече време. Причината е, че с увеличаване на възрастта регенериращите способности на организма намаляват, т.е. кожата се възстановява по-бавно. Ретушът се прави задължително на съвсем заздравяла кожа, в противен случай има риск от белези.

Колко е времетраенето на процедурата?

Зависи от опитността на специалиста, но обикновено е в рамките на 2 часа, като се включва и времето за консултация с клиента. Заедно с клиента избираме цвета, рисуваме формата и едва след като одобри, се започва работа. Тази консултация продължава около час и половина, а същинската работа е не повече от 40 минути.