Как да мислим, за да отслабнем?

Как да мислим, за да отслабнем?

Как да мислим, за да отслабнем?

Когато говорим за отслабване, начинът на мислене има значение. Позитивните навици като да оценяваш малките успехи, да бъдеш грижовен и внимателен към себе си и да имаш положителна нагласа към света, който те заобикаля, са ключа към постигането и задържането на желаните килограми.

Според професор Сузане Фелан, специалист в областта на кинезиологията и общественото здраве, разбирането за това по какъв начин мислите помагат за успешното контролиране на теглото може да се използва в бъдещи програми за формирането на мисловна нагласа, която да работи за успешното управление на теглото.

Бъди позитивен и мисли позитивно

Според последно проучване, публикувано в международно списание, третиращо проблемите с наднорменото тегло, хората с позитивна нагласа, които вярват, че могат, са много по-успешни в загубата на тегло и те много по-лесно преодоляват моменти на застой, когато са пропуснали тренировка или са си позволили да се поглезят повече от позволеното.

Професор Фелан е убедена, че промяната в мисленето може да работи в полза на постигането на желаното тегло. „Първата стъпка към промяна на нагласата в позитивна е да започнете да наблюдавате собствените си мисли, като предпазвате съзнанието от негативно мислене. Първоначално може да Ви бъде трудно, но с времето позитивното мислене се превръща в част от личностното Ви поведение и работи за постигането на трайни успехи.”

Изхождайки от принципа „Нагласата определя действията”, професор Фелан съветва да се записват всички негативни мисли след период на поемане на повече храна или качване на няколко килограми, за да се открият мислите, които ни саботират и да ги заменим с по-оптимистични, които насърчават нашите действия.  Мислене от типа „Няма да успея. Във всичко се провалям!” следва да се замени с твърдения като „Мога да предприема действия, за да предотвратя допълнително качване на килограми. Знам, че ще се справя!”.

Потенциални позитивни въздействия върху здравето

Проучване в същото списание през 2020 г., чийто фокус бе потенциалните позитивни въздействия върху здравето от ежедневния избор на „правилната” храна, улесни хората, които са на диета, в подбора на здравословна храна и нейното консумиране в добре балансирано меню.

Оказва се, че популяризирането на позитивните резултати от здравословното хранене активира част от мозъка, свързана със самоконтрола и бъдещо планиране, включително планиране на хранителния режим.

Поставяне фокуса върху насърчаване на действията, а не върху превенцията

През 2019 г. бе направено проучване как различните мисловни нагласи влияят на избора на храна и загубата на тегло. Онези, които обръщат повече внимание на появата или липсата на положителни резултати (т.нар активен подход ), много по-добре управляват диетичния си режим и са много по-успешни в загубата на тегло от лицата, които се фокусират върху липсата или наличието на негативни резултати  (т.нар. превантивен подход).

Ръководителят на проучването, професор Пилай, изтъква предимствата на активния подход, при който лицата се насърчават да се фокусират не върху отрицателните, а върху положителните резултати, които ще им помогнат да изберат по-питателни храни и в същото време да загубят тегло.

В заключение проф. Фелан препоръчва „Бъдете внимателни към себе си. Самонаблюдавайте се. Управлението на теглото е трудна задача, но с времето и с много практика,  се създават навици и работата става по-лесна.“