Дезинфекция и стерилизация в маникюра и педикюра

Дезинфекция и стерилизация в маникюра и педикюра

Дезинфекция и стерилизация в маникюра и педикюра

Какви са най-честите гъбични инфекции по кожата и ноктите?

Tinea pedis е най-често срещаната дерматомикоза, локализираща се по кожата на краката, между пръстите и под нокътната пластина. Изразява се в зачервяване, сърбеж и лющеща се кожа. Лечението се извършва с антимикотични препарати.

Брадавици, причинени от различни щамове на HPV вирус, могат да се появят по ръцете и краката. Заразяването може да бъде причинено от близък контакт, най-вече чрез кожата от нестерилизиран инструмент.

Micobacterium fortinum са бързорастящи микобактерии, предизвикващи гнойни мехурчета по кожата. Изисква се антибиотична терапия за излекуването им.

Чрез одраскване или убождане с нестерилен инструмент е възможно заразяването с опасната бактерия MRSA – метицилин резистентни щамове на Staphylococcus aureus, които не се повлияват от антибиотично лечение. Симптомите са зачервяване по кожата, подуване, образуване на гной.

Какво да бъдат избегнати те?

За ограничение и недопускане развитието на горепосочените и други зарази в салона за красота трябва да се осъществява правилна дезинфекция и стерилизация на помещението и инструментите за маникюр и педикюр.

Много хора обаче не различават дезинфекция и стерилизация. Това са близки, но не и равностойни по значение понятия, означаващи обеззаразяване на повърхности, подове, инструменти и т.н. В действителност те са напълно различни термини, предполагащи различни процедури и методи.

Каква е разликата между дезинфекция и стерилизация?

Дезинфекцията представлява комплекс от мерки и дейности за унищожаване или намаляване на инфекциозните агенти (микроорганизми) във външна среда до безопасно ниво. Нивото, което се постига с дезинфекцията не позволява предаване на инфекция. Осъществява се чрез физични, химични и биологични методи.

Стерилизацията е процес за унищожаване на всички форми на микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички), включително и най-устойчивите им форми (спори) с физични и химични средства.

Друга много важна антимикробна процедура е антисептиката, при която се разрушават и отстраняват микроорганизми върху кожата и лигавиците.

Кога и как се прилагат дезинфекцията и стерилизацията?

Дезинфекцията и стерилизацията са процеси, които се paзличават пo използваните мeтoди и нaчините зa пpoвeждaнe, тe взaимнo ce дoпълвaт, нo нe изключвaт и нe зaмeнят eдин дpyг. Cтepилизaция e необходима тaм, къдeтo ce изпoлзвaт peжeщи инcтpyмeнти, ocтpи пpeдмeти, дoкocвaщи ce дo тялoтo или aпapaти, кoнтaктyвaщи c кoжaтa и лигaвицитe. Нестерилните инструменти са опасни когато е нapyшeна цeлocттa нa кoжaтa пopaди пoтeнциaлнaтa зaплaxa oт зapaзявaнe нa клиента c инфeкции – гъбични, виpycни или бaктepиaлни, и cъoтвeтнo, c paзлични нeпpиятни зaбoлявaния. 3a вcякa cфepa имa paзpaбoтeни яcни и пocлeдoвaтeлни инcтpyкции пo cтepилизaция нa инcтpyмeнтите и изпoлзвaнeто им.

Дeзинфeкциятa e мeтoд зa пoнижaвaнe нa вepoятнocттa oт зaбoлявaния пocpeдcтвoм oбpaбoткaтa нa пoвъpxнocтитe, нa въздyxa и нa инcтpyмeнтитe. Дeзинфeкциpaт ce пoмeщeниятa, мeбeлитe, пpeдмeтитe и въздyxът, тaкa ce пpeдoтвpaтявa paзпpocтpaнeниeтo нa виpycни, гъбични и микpoбни aгeнти. Пpи дeзинфeкция cъщecтвeнo нaмaлявa кoличecтвoтo oпacни възбyдитeли, нo те нe мoгaт дa бъдaт нaпълнo yнищoжeни. Първият етап при oбpaбoткaта нa инcтpyмeнтитe е дeзинфeкциятa, cлeд кoeтo е стерилизацията. Caмo cлeд тaкъв кoмплeкc oт мepки инструментите мoгaт дa ce cмятaт зa aбcoлютнo бeзoпacни.

Какви са най-често използваните методи в салоните за красота?

Има много начини за дезинфекция, като един от най-често използваните методи в маникюра и педикюра е химическата дезинфекция. Препаратите, които се използват са с разнообразен химичен състав, с общо наименование дезинфектанти. В търговската мрежа се предлагат различни продукти, като най-разпространени са:

За стерилизация в маникюра и педикюра се използват физични методи. Най-използвани са стерилизация с ултразвук, UVС лъчи и водни пари под налягане.

UV стерилизаторът е идеален за поддържане на чистотата на работните инструменти, отговаряйки на всички санитарни норми. Принципът му на действие се основава на антибактериалното действие на ултравиолетовата светлина. Подходящ е за инструменти от всякакви материали.

Стерилизацията с водни пари под налягане е най-сигурният и нетоксичен метод. Извършва с уред, наречен автоклав, най-често при температура 121°С. Използва се за метални инструменти и е изключително подходящ за фрези и накрайници за електрически пили.