Колагенът като хранителна добавка и съвместим ли е с кафето?

Колагенът като хранителна добавка и съвместим ли е с кафето?

Производителите на хранителни добавки отбелязват огромен скок в продажбите на колаген през последните няколко години.

Поради невероятните му ползи за организма (от избистрен тен, до по-малко болки в ставите), хората измислят все по-креативни начини да добавят повечко колаген към диетата си. Като например – екстра към кафето. Но здравословно ли е това?

Какво всъщност е колаген?

Колагенът е гъст, неразтворим, фиброзен протеин, който се открива в костите, мускулите, кожата и сухожилията.

Съществуват много видове колаген, но 90% от колагените, които се откриват в човешкия организъм, са тип I, II и III. С възрастта нашите тела започват да произвеждат все по-малко от този толкова важен протеин, което осезаемо се отразява върху състоянието на нашите кожа, кости и стави. Един от начините да забавим тези процеси на стареене е да увеличим приема си на храни, съдържащи колаген, като например бульон от кости. Или да започнем прием на хранителни добавки.

Видове колаген като хранителна добавка:

Въпреки, че има различни източници на колаген, повечето добавки се правят от свинско, телешко или от водорасли, като всички изброени са източници на колаген тип I. 

Обикновено тези добавки са в  течна или прахообразна форма. Колагенът в повечето от тях е хидролизиран до пептиди, което прави разтварянето и усвояването му  в нашите организми много по-лесно. Също така се срещат добавки с или без добавени вкусове. Повечето хора предпочитат неовкусените, защото те могат да бъдат добавени към различни храни и напитки без да променят вкусовите им качества.

Може ли колагенът да бъде добавен към кафето?

Когато бъдат подложени на високи температури, киселинни и основни разтвори, протеините се денатурират и променят структурата си в различни степени. Но колко висока е всъщност температурата, при която колагенът все още запазва качествата си? 

Проучвания показват, че разрушаването на белтъка започва при 150°C. Обикновено кафето се сервира с температура не по-висока от 90-95°C. 

В заключение: докато температурата на кафето ви не превишава 150° е напълно безопасно и полезно да добавите дозата си колаген към него. Просто разбъркайте до пълното ѝ разтваряне.

Ето още някои храни и напитки, към които доказано съвсем спокойно можете да добавите колаген, без да се тревожите за неговите качества:

  • Смути
  • Чай
  • Сокове
  • Супи
  • Овесени ядки
  • Картофи
  • Желета