Омега 3 и акнето

Омега 3 и акнето

Омега-3 мастни киселини и проблема акне: Има ли връзка между тях ?

Ако кожата ви е предразположена към акне, има вероятност да сте изпробвали безброй възможности за успокояване на кожата и изчистване на акнето от специално разработен диетичен режим, до медикаментозно лечение.

Последна тенденция в лечението на този упорит кожен проблем са омега-3 мастни киселини. Според проучвания те могат значително да подобрят състоянието на акнето, благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства.

Три са основните вида омега-3 мастни киселини: 

 • ейкозапентаенова киселина (EPA): съдържа се в рибата, храни от типа морски дарове и рибеното масло.
 • докозахексаенова киселина (DHA): съдържа се в рибата, храни от типа морски дарове и рибеното масло.
 • алфа-линоленова киселина (ALA): съдържа се в някои сурови пресни ядки и семена.

Те са изключително важни за човешкото здраве и тъй като не могат да се синтезират самостоятелно в човешкото тяло, е необходимо да се приемат допълнително в храната или под формата на хранителни добавки.

Тази статия разглежда възможната връзка между омега-3 мастните киселини и акнето въз основа на научни изследвания.

Акнето и възпалителния процес на кожата

Акнето е възпалително състояние на кожата, характеризиращо се с гнойни пъпки, възпалителни лезии  и комедони, които се развиват в резултат на запушени пори и космени фоликули на кожата, натрупване на бактерии и повишена мастна секреция. Акнето се проявява предимно по лицето, врата, гърба и гърдите. Често оставя белези. 

Възпалителните лезии могат да увеличат активността на провъзпалителни медиатори в кожата като интерлевкин-1, които след това предизвикват поредица от възпалителни процеси. 

Доскоро се смяташе, че само някои видове акне са свързани с възпалителен процес, но по-нови изследвания показват, че възпалението играе роля при почти всички видове акне. (1)

И все пак възпалението не е единственият фактор, който допринася за развитието на акнето. (2)

 Други фактори, които могат да повлияят върху появата на акне, са :

 • генетична предразположеност;
 • хормонални смущения;
 • медикаменти;
 • стрес;
 • възраст;
 • неправилна грижа за кожата/замърсяване;
 • влажност;
 • някои храни;
 • козметични продукти

Омега-3 мастни киселини могат да подобрят акнеичната кожа 

Опирайки се на основната причина и предразполагащите фактори за появата на акне (акнето, като резултат от действащ възпалителен процес, който може да бъде задействан по безброй начини), някои учени защитават тезата, че омега-3 мастни киселини могат да подобрят общото състояние на акнеичната кожа или да редуцират появата на акне.

Омега-3 мастните киселини, особено ейкозпентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), са мощни противовъзпалителни агенти, чиито редовен прием води до елиминиране на редица хронични възпалителни процеси в организма. На тази основа се предполага, че те могат индиректно да се борят и с акнето, като действат върху възпалителния процес. (3)

И все пак няма достатъчно научни доказателства, че омега-3 мастните киселини могат да предотвратят или лекуват акне.

Рандомизирано контролирано клинично проучване, в което участват 45 пациента с леко до умерено акне, установява, че дневният прием на добавки с Омега -3 (2000 mg EPA и DHA) в продължение на 10 седмици значително намалява както първичните невъзпалителни лезии, така и вторичните възпалителни лезии. (4)

Друго клинично проучване, в което участват 13 пациента с възпалително акне, които приемат ежедневно добавка от рибено масло с 930 mg EPA в продължение на 12 седмици, не отчита значителни промени в тежестта на акнето или в намаляването на броя на възпалителните лезии. (5)

Докато някои участници забелязват сериозни подобрения на акнеичната кожа, симптомите на други участници се влошават.

Поради тези смесени резултати, общото заключение е, че ефективността на омега-3 добавките срещу акне може да зависи от:

 • индивидуалната реакция на всеки пациент към добавката;
 • вида на омега-3;
 • вида на акнето;
 • други неизвестни фактори.

При лечение на акне: добавки или хранителни източници на омега-3 мастни киселини

Повечето проучвания за ефикасността от използването на омега-3 мастни киселини при лечение на акне са фокусирани върху добавките, по-специално добавки с EPA и DHA. Добавките с ALA не са изследвани за ефекта им върху акнето.

Няколко проучвания сочат, че  добавките с омега-3 мастните киселини могат да намалят възпалението. Омега-3 мастните киселини дават добри резултати в успокояването на акнеичната кожа. Резултатите от различни проведени изпитвания сочат, че добавките с омега- 3 мастни киселини са подходящо придружаващо средство за лечение на тежки форми на акне или резистентно акне.

Няма проучвания за ефекта от увеличения хранителен прием на омега-3 при лечение на акне.

Някои наблюдателни изследвания обаче показват, че хората, които консумират източници на омега-3, са по-малко склонни да имат акне, отколкото тези, които не ядат тези храни. (6)

Например, изследване при над 500 пациенти в дерматологични клиники установи, че тези, които ядат риба поне веднъж седмично, са с 32% по-малко склонни да имат умерено до тежко акне. (6)

Ако имате акне и искате да увеличите приема на омега-3, яденето на повече риба е добро начало. Стремете се да ядете поне около 227 грама морски дарове на седмица. Сьомгата, скумрията, херингата и сардините са особено добри източници на омега-3.

От растителните източници: ленено семе, семена от чиа и орехи ще увеличи приема на омега-3, без да е необходимо да приемате добавка.

Заключителни думи

Независимо от възрастта, акнето, особено когато засяга видимите зони на лицето, носи със себе си неизбежна социална стигма, което допълнително причинява на страдащия болезнен психологически дискомфорт. Лечението може да отнеме години и това рефлектира върху самочувствието и качеството на живот на пациента.

Проблемът се задълбочава и поради факта, че преди да потърсят консултация с лекар-специалист пациентите вече са изпробвали без резултат редица методи и скъпи продукти, предлагани свободно на пазара, което ги обезсърчава и те губят вяра, че могат да се излекуват.

 Ето защо намирането на най-точното и ефикасно лечение на акнето за всеки конкретен случай е от изключителна важност за развитието на медицината в тази област.

Приемът на противовъзпалителни добавки с омега-3 може да се окаже ефикасно решение за успокояване на кожата и изчистване на акнето. Все пак, необходими са повече проучвания, които да докажат по категоричен начин ефикасността на омега-3 мастните киселини при лечение на акне.