На гости на FORLLE’D в страната на изграващото слънце

На гости на FORLLE’D в страната на изграващото слънце

На гости на FORLLE’D в страната на изграващото слънце

В началото на месец май 2019-та българска делегация, съставена от собственици на едни от най-големите естетични центрове в страната и организирана от Innoderm Medical – ексклузивен представител на редица световни естетични брандове, сред които и японската високотехнологична козметична компания Forlle’d, посети Страната на изгряващото слънце. Групата бе водена от Альона Гъркова, General manager на Innoderm Medical, и от бранд мениджъра на компанията – Магдалена Табова. Част от българската делегация бяха Тяна Пресолска, собственик на верига центрове за красота Dupissima и Ива Динова, козметолог в студио за красота Dupissima – София Ринг Мол. Пет прекрасни дни, изпълнени с много позитивни емоции и незабравимо докосване до традициите, културата и обичаите на далечна Япония.

Своите лични впечатления за петдневното си посещение в Япония споделя Ива Динова, козметолог в студио за красота Dupissima – София Ринг Мол.

ДЕН ПЪРВИ

Първият ден от посещението ни в Япония започна с обиколка на фабриката, в която се произвеждат иновативните козметични продукти на професионалната японска марка от най-висок клас Forlle’d, намираща се в близост до древната столица Киото. Това е и мястото, където се „твори” тази уникална козметика, базирана на нанотехнологии и открития, удостоени с Нобелова награда. Още в самото начало изключително впечатление ми направи чистотата във всяко едно звено от производствената база – от прeкрасната градина на входа, през лабораториите, помещенията за тестване на новите продукти, кабинетите и дори коридорите и санитарните помещения. Именно в тази база се извършва производството на патентованата нискомолекулна хиалуронова киселина, която е в основата на уникалната иновация Forlle’d.

Нашата делегация бе посрещната от самия генерален президент на Forlle’d – Takemi Imanaka, директора на фабриката и главния инженер, които представиха новите проекти, свързани с развитието на престижната марка. След срещата с тях посетихме производствените зони, лабораторията и специалните помещения за тестване на нови продукти (stability testing rooms). Последните са особено интересни и лично на мен ми направиха силно впечатление, тъй като в тях всички продукти Forlle’d се подлагат на редица тестове в различни условия преди да напуснат завода – различна температура, степен на влажност, светлина и т.н. с оглед адаптиране на продуктите за различен климат, тъй като козметиката Forlle’d присъства в цял свят. Освен това контролът на всеки един етап от производствения процес е изключително строг. Докосвайки се на живо до бранда Forlle’d в неговото сърце – производствената база, се уверихме във всички гаранции за висока иновативност, технологичност и изключителни стандарти, на които се подчинява марката.

ДЕН ВТОРИ

Едни от най-красивите моменти от посещението ни в Япония бяха на следващия ден, който наистина бе зареден с изключителни емоции и изящество, тъй като благодарение на главния организатор на визитата – Альона Гъркова, цялата ни група имаше запазена двучасова среща с гейша – ангажимент, който се урежда изключително трудно и е голяма привилегия да участваш в подобно събеседване. За срещата с нея, която се случи на третия ден от нашата визита, обаче се изискваше сериозна подготовка, свързана със специален ритуал по обличане на кимоно. Организаторите на визитата от Innoderm Medical, се бяха погрижили всички дами от българския екип да бъдат облечени в традиционното японско облекло и да се почувстват като истински гейши. Обличането започна в 9 часа сутринта и продължи около един час, като се започна от първия пласт дрехи – памучен халат. След него дойде ред на втория слой – копринен халат с колосана лента за шията. Всеки кат дрехи се пристяга със специален пояс – коланът оби, за който бе обяснено, че се изработва от около 6 метра плат и е доста тежък. Той се завързва със специален възел, поставян на задната част на кимоното. Интересен факт е, че цялостното облекло на гейшата може да достигне 20 килограма, което превръща не само артистичната изява, а и самото обличане в сложен процес. Финалната стъпка включи поставянето на кимоното, след което обухме и специални чорапи с две разклонения, за да можем да нахлузим и джапанките с висока платформа. Тоалетът ни завърши със специална прическа за всяка дама и изящна традиционна чантичка. Така, вече изцяло облечени като гейши на Forlle’d поехме към следващите спирки от програмата си. В интерес на истината пристягането със специалния пояс е доста силно и през целия ден усещах дискомфорт, но явно японките са свикнали с носенето на кимоно и се чувстват удобно в това традиционно за Страната на изгряващото слънце облекло.

Първо посетихме храма Фушими-Инари, посветен на Инари – Бога на ориза и сакето. Това е един от най-старите и известни храмове в Япония, изпълнен със статуи на лисици, които са смятани за пратеници на Инари. Лисиците държат в устата си различни неща: сноп ориз, ключ от оризохранилището, скъпоценен камък, който изпълнява всички желания или свитък. След като минахме през основния храм и постройките около него, се отправихме към десетте хиляди тори, дарени на храма за просперитет. Любопитно е, че точно тук – в безкрайните оранжеви коридори, са заснети едни от най-красивите кадри от филма „Мемоарите на една гейша“ с образа на малкото момиченце, бъдещата гейша Саюри. Всички ние имахме възможност да се снимаме в тази уникална и неповторима обстановка.

След величествения Фушими-Инари посетихме будисткия храм Рьоан-Джи, известен със своята прочута градина с камъни. Тя е малка, има правоъгълна площ, покрита с бял пясък и 15 черни необработени камъни, подредени в пет групи. Около всяка група, като рамка, е разположен зелен мъх. От трите страни градината е оградена с ниска кирпичена ограда. Впечатление ни направи фактът, че от която и да било гледна точка на посетителите в градината от този ред на 15-те камъка винаги един е извън погледа, скрит от другите камъни, т.е. всеки посетител може да види 14 камъка от своята гледна точка. Беше ни разяснено, че който види всичките 15 камъни може да „постигне просветление“.

Чистота, хармония, красота – това са думите, които характеризират втория ден от посещението на българската делегация на Forlle’d в Япония – така, както точно те олицетворяват и Forlle’d – естетичният лидер от Страната на изгряващото слънце.

ДЕН ТРЕТИ

На третия ден от нашата визита се състоя срещата ни с истинска гейша – Кат Еми, както се представи тя на всички присъстващи дами. Думата гейша означава артистична личност (gei – изкуство и sha – личност, „обучена в изкуствата“ танци, пеене, музика, етикет и др.) и по време на цялата беседа, Кат Еми забавляваше гостите с игри и песни. Всички останахме впечатлени от демонстрираните  чистота, красота, достойнство и женственост, в които гейшите се обучават от малки и от които всъщност зависи техния успех. Гейшата трябва да притежава минимум четири-пет кимона, различни за всяка отделна церемония. Облеклото им е скъпо, защото за направата на едно кимоно са необходими 13 метра ръчно рисуван плат. Специалният костюм се произвежда в занаятчийски работилници, които работят само за гейшите. Направиха впечатление украшенията с формата на цветя (цумами канзаши) в прическата на Кат Еми – тя разказа, че са вдъхновени от сезонните растения. Цветята се използват през определен месец, за който са характерни, например: ириси през месец май, кленов цвят през ноември и т.н. Цумами канзаши изразяват почитането на сезоните от страна на японците, които с удоволствие обвързват своите обичайно извършвани дейности, начина си на обличане, изпълняваните ритуали и т.н. с конкретното време от годишния цикъл.

Беше ни обяснен и начинът, по който се взема решение да станеш гейша. Такава може да стане девойка, която не е от знатен произход, но има определени таланти – музикални, танцови, поетични и др. Тя преминава курс на обучение, който включва ежедневни занимания: танци, свирене на музикални инструменти, пеене, чаена церемония, старинна и съвременна японска литература, калиграфия, водене на разговор, изнамиране на мъдри решения на определени проблеми, овладяване на различни игри, работа върху походката и изяществото на движенията, чужди езици и др. Кат Еми впечатли групата със своята откритост и позитивност, като девойката отговори на доста въпроси – тя сподели, че все още не се е влюбвала, че в момента е в процес на задължителното 5-годишно обучение, под надзора на по-възрастна гейша „майка“ – окаасан, че може да се облича в светско облекло само вечер и че любимият й певец е Джъстин Бийбър. Тя разказа, че отделя около час и половина за прическата и грима си, а червилото го нанася само на горната си устна, което означава, че все още не е гейша (гейшите го нанасят и на долната си устна). Много интересна беше и специалната игра, в която и ние взехме участие. Чрез тази игра бъдещите гейши се обучават на самоконтрол и по-добра концентрация.

Макар и само за два часа, всички ние доловихме причината защо козметика от ранга на Forlle’d се създава точно тук – в Япония. Традициите на гейшите в сферата на естетиката и техния усет към красивото, умело са се преплели с най-новите нанотехнологии, стоящи в основата на иновативния бранд, за да доведат в крайна сметка до познатото на всички ни японско козметично чудо Forlle’d.

Денят ни завърши с гурме вечеря в японски стил и въпреки че това не е моят тип храна, всички ястия бяха с много интересна и впечатляваща визия.

ДЕН ЧЕТВЪРТИ

Приключенията ни в Япония продължиха и през четвъртия ден от нашата визита в първата столица на страната – Нара. Посетихме Тодай-джи – един от най-големите и исторически важен за Япония храм. Храмът е най-голямата дървена постройка в света и във вътрешността му се намира най-голямата статуя на Буда с височина 15 метра, а теглото е 380 тона бронз. На делегацията бе обяснена и символиката на статуята – дясната ръка на Буда е вдигната, което означава „Не се бойте, елате“, а лявата ръка е сложена на коленете, с което казва „Аз ще ви подкрепям“. Изключително впечатление направиха и огромните храмови колони, изработени само от ствола на едно кедрово дърво, както и фасадата, инкрустирана с дърворезба.

Особен интерес за всички нас предизвика паркът на Нара. Забележителното в него е, че тук се разхождат спокойно, напълно свободни и без никакъв страх от хората, стотици елени и сърнички, които не отказваха на никого предложените им лакомства. Отново усетихме близостта с природата и вътрешното пречистване и спокойствие, така характерни за японската култура, стояща в основата на Forlle’d – бранд, който никога не изпитва продуктите си върху животни.

Денят завърши още по-емоционално с типичната за Страната на изгряващото слънце чаена церемония. Тя бе проведена от преводача на делегацията – руснак, женен за японка и изключително добре запознат с традициите им.  Той ни разясни историята на този ритуал, обединяващ японското изкуство и занаятите, преклонението пред природата, смирението на духа и насочването му навътре, към самия човек. Ритуалът включваше проста сезонна храна, малки сладки и два вида чай. Най-напред от една чаша се пие гъст, силен чай, което трябва да изравни и обедини гостите. После бяха поднесени малки чашки лек чай, след което гостите вече можеха да разговарят. Демонстрираните основни принципи на чаената церемония – хармония, почит към събеседниците, чистота и спокойствие неизбежно насочиха аудиторията към аналогия с философията на Forlle’d и стремежът на бранда да се развива в синхрон с науката, но и с традициите, с цел създаване на най-чистата и ефективна козметика.

ДЕН ПЕТИ

Символично, последните дни от посещението ни в Страната на изгряващото слънце, преминаха в ритуално пречистване в минералните извори („онсен”) при Свещената планина около Киото. Особено внимание там предизвикаха свещеният камък, наситен със силна енергия, а след това и ритуалът в местния храм, където всяка от нас трябваше да изтегли късметче с послание – ако късметчето е добро, го отнасяш със себе си, за да се сбъдне. Ако обаче посланието предвещава лоша поличба, то трябва да се завърже за клонче на дърво в храма, за да си остане там за вечни времена.

Разбира се, не можеше да се пропусне и ритуалното къпане в свещените минерални извори, по пътя до които всички ние бяхме облечени със специални халати на Forlle’d. Легендата за изворите гласи, че при къпането в тях се прочита специална молитва за пречистване, която заедно с въздейстивето на свещената вода, води до излекуване на всички болести на къпещия се. Насладихме се пълноценно на ритуала и прекия досег с водата „онсен”.

Чистотата, смирението, близостта до природата, вътрешната хармония, естествената красота – всички тези безценни дарове, така характерни за Япония, които се усещаха ежеминутно от нас по време на пътешествието в Страната на изгряващото слънце, изцяло въплъщават ценностите, около които се гради философията на Forlle’d и които го утвърждават като бранд номер 1 в сферата на световната премиум козметика.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ…

Изключително съм впечатлена от петте наситени с вълнуващи емоции дни и отново бих посетила Япония за по-дълго време. Климатът е прекрасен, а хората са изключително спокойни, любезни и готови да помогнат във всеки един момент. През цялото време усещах цялостно спокойствие и хармония, където и да се намирах. Въпреки че Киото е огромен град, в него отсъства този забързан ритъм, който у нас е обсебил ежедневието ни. Жителите на Япония имат много добри финансови възможности, но не са концентрирани върху материалното, а държат на духовните ценности и дълбоко уважават своите традиции. Благодарна съм на Innoderm Medical, че ни предостави възможност да се докоснем до уникалната философия на Forlle’d и удивителната магия на Страната на изгряващото слънце.