Здравето и красотата са в неразривна връзка

Здравето и красотата са в неразривна връзка

В забързаното ежедневие и водени от стремежа си да се справяме успешно с все повече задачи, обикновено не усещаме как в организма ни постепенно започва да се натрупва умора, а стресът и недоспиването се превръщат в наши постоянни спътници. Ако прибавим и замърсения въздух в големия град, както и непълноценното хранене, не е учудващ фактът, че се появяват проблеми, свързани със здравето и красотата ни. Как да се справим с тези проблеми и защо превенцията е изключително важна – на тези и други въпроси отговаря Тяна Пресолска, собственик на верига салони за красота Dupissima.


Здравето и красотата са в неразривна връзка

 

 

 

Тяна Пресолска,
собственик на верига салони за красота Dupissima

 


Тяна, защо днес храната се приема като външен модулиращ фактор, който има съществено значение както за здравето, така и за красотата ни?

Може би малко хора знаят, че в момента уча магистратура в Медицински университет – филиал Враца, специалност „Здравословно и диетично хранене“. Записах се да уча тази специалност, за да надградя знанията си по медицинска козметика, тъй като винаги съм твърдяла, че здравето и красотата са тясно свързани. Няма как да бъдем красиви, ако не сме здрави. В днешно време обаче е много трудно да се дефинира какво точно означава да бъдеш здрав, защото съвременното здравеопазване се движи в рамките на заболяванията и тяхното лечение, но върху превенцията на здравето не се обръща никакво внимание. А всички козметологични процедури, които правим – за отслабване, подмладяване, премахване на пигментации, лечение на акне и други, са в неразривна връзка както с всички процеси, протичащи в нашето тяло, така и с храната, която приемаме.

Всъщност храната е единственият външен модулиращ фактор, който ние можем да регулираме, тъй като попадайки в нашето тяло, хранителните вещества модулират метаболитните процеси отвътре навън. Едва преди няколко години по време на семинари и обучения започна да се споменава за нуждата от пълноценно хранене, правилно дозирани витамини, минерали и микроелементи, прием на достатъчно вода, осигуряване на нормален сън и освобождаване от стреса – изключително важни фактори за успеха на козметичните процедури. Аз самата виждах как отслабващите процедури за тяло даваха много добър ефект при едни клиенти, а при други – не толкова добър и как дамите, които постоянно спазваха някаква диета, не получаваха желаните резултати при подмладяващите терапии за лице.

Както знаем, целта на антиейджинг процедурите е контролирано увреждане на кожата, за да се стимулира естествения възстановителен процес, но дали тялото ни има ресурса да се самовъзстанови е въпрос, който изобщо не си задаваме. Обикновено след първата процедура наблюдаваме възстановяване на кожата и добър физиологичен отговор, но при следващата резултатите не са такива, каквито очакваме, т.е. кожата не се възстановява по същия начин, просто защото не сме направили нищо, за да подпомогнем отвътре тялото си.

Днес много жени страдат от недостиг на различни витамини и микроелементи, което се отразява негативно както върху състоянието на кожата, ноктите и косата, така и върху здравето на целия оганизъм. Почти всяка втора жена е на диета и намалявайки приема на макроелементи, съответно се понижава и необходимото количество микроелементи. Доказано е, че за да получим чрез храната нужните ни микроелементи за деня, независимо от диетата, която спазваме (вегетарианска, кетонна, средиземноморска, палеодиета и т.н.) трябва да приемаме около 24 000 калории дневно.

Нормалният прием за жената е 1500-2000 калории дневно, като те винаги са ограничени, заради желанието й да поддържа стройна фигура. Появява се дефицит на микроелементи, които не се синтезират самостоятелно в нашето тяло, а трябва да ги внесем с храната, която в днешно време е некачествена и непълноценна. В момента има най-различни диети, програми и добавки, които гарантират бързо отслабване, само че с цената на какво!? Ние не виждаме проблемите, приоритет ни е тялото и няколкото килограма, които искаме да свалим, а не си даваме сметка какво се случва в дългосрочен план.

Наскоро присъствах на обучение по трихология, водено от известния лектор д-р Спартак Каюмов, президент на Съюза на трихолозите в Русия, който каза, че на 50 години вече сме загубили 50% от фоликулите, които сме имали на първата си годинка, т.е. косата също старее. Затова за жените и особено за страдащите от андрогенна алопеция, грижата за косата трябва да е приоритет. В голяма степен стареенето на косата се дължи на недостиг на микроелементи, които са важни за правилното функциониране на космения фуликул.

Здравето и красотата са в неразривна връзка

На кои нутриенти трябва да обърнем внимание, за да си осигурим пълноценно хранене?

Пълноценното хранене задължително трябва да включва есенциалните омега-3, 6 и 9 мастни киселини, микроелементи, минерали и витамини. Важни са и незаменимите аминокиселини, които не могат да се произведат в нашето тяло. Да, всички знаем, че трябва да приемаме допълнително витамини и минерали, но в момента на пазара присъстват всякакви хранителни добавки, за които не е ясно доколко се усвояват от организма. Доказано е, че голяма част от нутриентите не трябва да се комбинират, защото те се борят за едни и същи рецептори и взаимно унищожават действието си.

Наскоро попаднах на една статистика, показваща, че през 2005 г. на пазара за хранителни добавки са похарчени близо 6 милиарда долара. Към днешна дата, 14 години по-късно, дори не можем да си представим за какви суми става въпрос. Това е огромен бизнес, който кара хората въобще да не вярват в хранителните добавки, въпреки обещанията на фирмите производители за бързи резултати, защото за да се види ефект е необходимо продуктите да се приемат 6 или 9 месеца.

Факт е, че когато липсват необходимите за организма нутриенти, не можем да получим в дългосрочен план добри резултати от козметичните процедури. Например, дефицитът на магнезий засилва усещането за глад, а хората смятат, че просто имат слаба воля и не могат да устоят на желанието да похапват. А всъщност този проблем може да се регулира с прием на магнезий, т.е. приемът на правилните нутриенти, съобразени със състоянието на нашия организъм много би улеснил живота ни. Естествено, далеч съм от мисълта, че всичко ми е ясно, по-скоро виждам колко е сложно, ето защо и аз загубих доверие в добавките, които се предлагат масово. Реших лично да изпробвам продукта Balance Oil, който съдържа есенциалните омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и бета глюкан.

Всеки човек може да си направи кръвен тест (тестовете се правят в Швейцария) и да види какво е съотношението на тези киселини в неговото тяло. Известно е, че омега-3 мастните киселини имат противовъзпалително действие върху клетъчната мембрана, а омега-6 – възпалително, като балансът между тях управлява възникването на биологичен отговор (възпалителна реакция) от нашето тяло спрямо травма, порязване или друго увреждане и стартиране на оздравителен процес. Но когато нивото на омега-6 мастните киселини в организма ни е много по-високо от това на омега-3 се наблюдава постоянно хронично възпаление. Всъщност остеопорозата, сърдечносъдовите, неврологичните и много други заболявания са свързани с дисбаланса на омега-3 и омега-6 мастните киселини.

Оптималното съотношение между омега-3 и омега-6 трябва да е 1 към 3. За средно статистическия американец съотношението е 1 към 30, т.е. 10 пъти е завишено нивото на омега-6 киселините, защото те се хранят предимно с рафинирани продукти, пържени храни, junk food, а при нас българите е 1 към 20. Когато си направих за първи път теста, съотношението при мен беше 1 към 12. Аз приемам маслото Balance Oil вече 4 месеца и ще си направя повторен тест, за да видя как се е регулирало това съотношение.

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за доброто състояние на целия организъм. За да получим необходимото количество, трябва да консумираме седмично 2 кг риба, но за да няма отравяне с тежки метали Здравната асоциация препоръчва не повече от 400 грама и при това положение няма как да не възникне дефицит. Доказано е, че ако приемаме само рибено масло, то просто не се усвоява от организма. За разлика от него, маслото Balance Oil има синергична формула, която осигурява максимална абсорбция и е лесно за прием – всяка вечер преди лягане, като дозировката е на килограм телесна маса.

Разбира се, витамините, минералите и микроелементите също са необходими за нормалното протичане на всички процеси в организма. Ние работим с Vertera – изцяло органична храна, съдържаща абсолютно всички необходими нутриенти. Когато сме клинично здрави, ние нямаме сериозни оплаквания, но постепенно започват да се натрупват умора, стрес, недоспиване, както и токсини от замърсения въздух в големия град, които се отразяват върху здравето и красотата ни. Идва момент, в който започваме да се борим с досадните 2-3 килограма, повяхването на кожата, торбичките и тъмните кръгове под очите, тежките крака и т.н. А всъщност можем да си осигурим превенция на всички тези проблеми с пълноценно хранене и правилен прием на липсващите ни есенциални мастни киселини, витамини, минерали и микроелементи.

Какво представлява продуктът Balance Oil?

Здравето и красотата са в неразривна връзкаМаслото Balance Oil е натурална хранителна добавка, която увеличава нивата на омега-3 мастните киселини в тялото ни и спомага за коригиране на съотношението между омега-3 и омега-6 киселините. Създател на продукта е д-р Пол Клейтън от Института за хранене, мозъчна дейност и поведение към Оксфорд, световноизвестен експерт в областта на храненето и автор на много книги. Balance Oil поддържа здравето и нормалните функции на сърцето и мозъка, подобрява и имунната защита на организма. Съдържа висококачествено рибено масло, богато на омега-3 мастните киселини EPA (ейкозапентанова киселина) и DHA (докозахексанова киселина) в комбинация със специално подбрано маслиново масло с високо съдържание на полифеноли, което гарантира максимална абсорбция и синергично действие. Разбира се, има и продукт за вегетарианци. Balance Oil увеличава нивото на EPA и DHA в организма по безопасен и ефективен начин, повишава концентрацията на полифеноли в тялото ни и предпазва от негативните последици на оксидативния стрес. Също така нормализира нивата на триглицеридите, регулира кръвното налягане, предпазва от остеопороза и поддържа добрия тонус на мускулатурата.

Къде можем да открием Balance Oil?

Продуктът се предлага и в четирите салона от веригата ни Dupissima и допълва процедурите за младост и красота. Длъжни сме да информираме нашите клиенти за тази възможност за превенция на здравето и постигане на желаните резултати от козметичните терапии, а те сами ще вземат решение дали да приемат Balance Oil или не. Въпросът е всеки сам за себе си да намери най-лесния и най-достъпен вариант, който да поддържа дългосрочно, защото това не е лечение за две седмици или един месец, а начин на живот. Нутрициологията е бъдещето, тази наука все повече ще се развива, тъй като населението в цяла Европа е застаряващо и подобряването на здравето чрез пълноценна храна ще има все по-голямо значение.