Студио за красота Dupissima – Гоце Делчев

DUPISSIMA с четвърти обект в ЦУМ

ТЕОДОРА СИМЕОНОВА: „ПРЕВЪРНАХ ПЪРВИЯ ФРАНЧАЙЗ САЛОН В ЕДНА МАЛКА, КОКЕТНА DUPISSIMA“

Първият франчайз салон от веригата Dupissima е стилно, приятно и изпълнено с хармония място, отличаващо се със специфична атмосфера и собствен дух. В кокетното студио клиентите ще открият всички знакови процедури на Dupissima, доказали своята висока ефективност с времето, както и иновативни терапии за младост и красота.


Студио за красота Dupissima - Гоце Делчев

 

 

Теодора Симеонова,
собственик и управител на франчайз студио за красота Dupissima – Гоце Делчев


Г-жо Симеонова, как решихте да се заемете с франчайз бизнес в областта на beauty сферата?

Повече от 10 години професионалният ми път бе свързан с управление на различни по големина хотели и ресторанти както в България, така и в чужбина, включително и такива, които са част от известни вериги – Radisson, Kempinski, Accor, както и малки бутикови обекти в България. Завършила съм френски колеж по хотелски мениджмънт и маркетинг, имам MBA (магистратура по бизнес администрация), а в момента изучавам дигитален маркетинг. Винаги съм се стремяла да обогатявам и надграждам познанията си. През последните 8 години управлявах хотел, който е част от веригата Best Western – най-голямата франчайз хотелиерска верига в световен мащаб и оттам познавам отлично концепцията на франчайза.

Решението ми да направя завой в моя професионален път дойде донякъде спонтанно. С Тяна Пресолска сме приятелки от дълги години и аз виждах как се ражда Dupissima, как се развива и с какво огромно желание Тяна надгражда предлаганите услуги. Тяна искаше да развива франчайз бизнес, но нямаше доверие да даде бранда си на когото и да е. Тя ми отправи бизнес предложение и аз приех предизвикателството да направя този салон една малка, кокетна Dupissima. Аз притежавам опит в управление на услугите и с такъв партньор, който има сериозна практика в beauty сферата, бях сигурна, че ще се справим добре в комбинация. Така се роди първият франчайз обект на Dupissima, който бе открит на 14 април тази година. В салона има всички знакови процедури на Dupissima – фризьорство, маникюр, терапии за лице, процедури за тяло с иновативния апарат ЕndoSpheres Therapy и лазерна епилация с най-мощния диоден лазер ElysionPRO на Cocoon Medical. Заложили сме на същите козметични брандове, които присъстват във всички салони от веригата – Forlle’d, Guinot, Filorga и пълната гама от процедури към тях, така че макар и на по-малка площ ние предлагаме богат спектър от услуги.

Какви са предимствата при управлението на франчайз салон за красота?

В началото се чувствах малко объркана, защото изведнъж се изправих пред неизвестни неща, които трябваше бързо да науча, за да мога да следвам ритъма на развитие. Но точно затова са партньорските отношения – дори човек, който няма опит в сферата, би могъл да се заеме с подобно бизнес начинание, тъй като получава цялото ноухау на Dupissima – от избора на адекватни и проверени във времето доставчици, през кадровите нужди и създаването на работещи системи за управление в обекта до редица дребни неща, като например кои процедури да включим в beauty менюто си. Ако нямаме конкретни познания в сферата е трудно да претеглим целия обем от информация и тук е ролята на съпорта от франчайзингодателя – когато създаваме продукта си да го направим достатъчно оптимизирано спрямо моментното търсене на пазара и спрямо технологичните иновации – сфера, която днес се развива с много бързи темпове. На пазара постоянно се лансират нови апарати и усъвършенствани машини, които изискват сериозна инвестиция и затова е важно да има кой да помогне в преценката от чисто бизнес гледна точка както за възвръщаемост на инвестицията, така и за високата ни конкурентноспособност.

Друго предимство на франчайза е в маркетингов аспект – знаете колко са големи разходите за реклама днес и не всеки салон може да си позволи да рекламира продуктите и услугите си така мащабно, че да достигат до максимален брой потребители. Dupissima като верига отделя част от бюджета си за реклама на всички свои обекти, което помага на всеки един салон да достига до възможно най-много хора. Залагаме на реклама в радио, телевизия и печатни медии, издаваме и собствено списание, имаме брандинг на всички наши продукти и консумативи, включително и минералната вода, която се сервира в студиото е брандирана, така че се работи много върху разпознаваемостта на бранда.

Рекламната стратегия за всички обекти е единна, но въпреки това е изключително гъвкава. Всички промоции, които се предлагат и всички визии на рекламни материали трябва да бъдат съгласувани с франчайзингодателя, така че да има единно лице на бранда. Не можем взаимно да си подбиваме цените и нямаме отделна фейсбук страница – веригата Dupissima е един общ организъм, който функционира заедно, но колкото повече, толкова повече, т.е. има много позитиви да си част от нещо много по-голямо. Управлението на Dupissima е доста гъвкаво и всякакви предложения са добре приемани стига да работят в интерес на бранда. Нито за минута не съм се притеснявала, че моите идеи или ако аз мога да дам по-добра посока за някакъв тип развитие няма да бъде приета, така че има място за индивидуализъм и то е очевидно – всеки обект от веригата е различен като дух и като атмосфера. Ние гарантираме на клиентите, че предлагаме едно и също качество на услугата във всички салони Dupissima, а нашите екипи създават тази специфична атмосфера, която цари във всеки един обект. Това дава възможност на клиентите да изберат своята атмосфера, своята най-добра локация и този салон от веригата, в който се чувстват най-добре.

Важно е да отбележа, че ако смятаме да ползваме франчайз на бранд, много добре трябва да оформим бюджета си, да преценим утежненията и дали можем да ги поемем. Това е общовалидно за всеки нов бизнес, който стартира и затова трябва да смятаме в перспектива – поне година напред, за да може бизнесът да е успешен както за нас, така и за партньора ни.

Как избрахте екипа от професионалисти?

В интерес на истината всички наши специалисти са избрани изцяло по препоръка, нямаме нито един, който да е по обява. Съвместно с Тяна Пресолска направихме подбора на персонала. Бих искала да изтъкна още една от ползите на франчайза, а именно – в beauty сферата Dupissima вече е добре позната като работодател, т.е. хората, заети в тази сфера, желаят да работят в Dupissima и не се съмняват в нивото на професионализъм, както и на коректността на работодателя. Въпреки че обектите функционират като различни юридически лица, стандартите ни както на подбор, така и на управление и на заплащане, са единни и това ни дава много добро лице на пазара на труда, защото в днешно време е изключително важно да попаднеш на правилните хора. Веригата Dupissima се отличава с гъвкавост на работните графици, при нас работят предимно жени и сме много толерантни към нежната половина на човечеството. И както услугите ни, така и ние като работодател сме ориентирани към това дамите да се чувстват добре при нас.

Какво си пожелавате в бъдеще?

Пожелавам и на себе си, и на целия екип здраве и все така да сме заобиколени от позитивна енергия. Твърдо вярвам, че позитивният начин на мислене пряко влияе върху успешното развитие на всеки бизнес. Когато човек е добронамерен, целенасочен и работи с желание, той винаги ще успява в начинанията си.